ملک مشاع به چه ملکی گفته می شود؟

اکثر افراد صاحب ملک و املاکی می باشند که به صورت قانونی در تصرف آن ها قرار دارد. اما گاهی ممکن است یک فرد برای اینکه بتواند صاحب ملکی شود نتواند آن را با هزینه خود خریداری کند و با فرد دیگری شریک شود.
برای مثال فرد می تواند سه دنگ خانه را خریداری کند و سه دنگ‌ دیگر را نیز شریک‌ او خریداری خواهد کرد. چنانچه ملکی در مالکیت دو یا چند نفر باشد و این افراد با شراکت یک دیگر صاحب آن شده باشند به آن ملک، ملک مشاع می گویند.

شکایت از جرم تصرف ملک مشاع چگونه است؟

اگر در یک ملک مشاع تصرفی صورت بگیرد چه به صورت عدوانی باشد و چه یکی از شرکا تصرف ایجاد کند مالکان دیگر می توانند از فرد مجرم شکایت کنند. از آنجایی که تصرف نمودن در ملک مشاع افراد باعث از بین بردن حقوقشان می شود قانونگذار این اجازه را داده است که بتوان از فرد تصرف کننده در دادگاه شکایت کرد.

برای فروش ملک مشاع چه راهکارهایی وجود دارد؟

با توجه به مشکلات ذکر شده باید بدانیم که تمام مالکان می توانند اقدام به فروش و اجاره سهم خود کنند. این در حالی است که اگرچه سهم فروش رفته است اما تصرف مادی در آن بابد با اذن دیگر مالکین صورت گیرد. در واقع بدان معناست که فروش ملک نوعی از تصرف حقوقی است که به خریدار اجازه تصرف مادی تا رضایت دیگر مالکین نباشد را نمی دهد.

مجازات تصرف ملک مشاع

جرم تصرف ملک مشاع از جمله جرائم قابل بازگشت به حساب می آید. این جرم علاوه بر اینکه باعث صدور قرار رفع تصرف می گردد شامل مجازاتی نیز می شود و با مجرم مطابق قانون برخورد می شود.

ملک مشاع غیرقابل افراز

در برخی از موارد پس از مراجعه به اداره ثبتی مورد نظر ملک غیرقابل افراز تعیین می شود، در این صورت متقاضی ناچار است با استفاده از گواهی که نشان دهنده افراز ناپذیری ملک است به همراه سایز مدارک مورد نیاز دادخواستی را مبنی بر درخواست فروش ملک را به دادگاه حقوقی حوزه ملک ارسال کند.

با توجه به مدارکی ارسال می شود پرونده ای برای ملک مورد نظر تشکیل داده خواهد شد که دادگاه دستوری مبنی بر فروش را خواهد داد و در انتها مدیر اجرا با توجه به قوانین حاکم اقدام به فروش یا مزایده ملک مشاع مورد نظر خواهد کرد.

خلع ید از ملک مشاع یعنی چه؟

بحث خلع ید، بحثی است که مقصود از آن رفع تصرف غاصبانه  و تصرفی است که بدون اجازه مالک ِ ملک، بر آن تسلط یافته است.

دعوای خلع ید در دو صورت ایجاد میشود. صورت اول مربوط به مواردی است که فرد تصرف یافته از ابتدای تصرف بدون اجازه مالک، ملک او را تصرف کرده باشد و حالت دوم مربوط به مواردی است که تصرف شخص ابتدا با اجازه مالک شروع شده است اما در آخر  بدون اجازه او ادامه پیدا کند.

در املاک مشاع دعوای خلع ید وقتی به وجود می آید که یکی از مالکین یا مستاجرین او بدون اجازه بقیه مالکان در فضای مشاع عملیاتی انجام دهد؛ برای نمونه در حیاط یک ساختمان مسکونی قسمتی برای نگهداری مرغ و خروس تهیه کند.

تفاوت افراز با تفکیک ملک مشاع

 

تفکیک ملک مشاع

تفکیک ملک مشاع و افراز از نظر ظاهری و ماهوی اختلافاتی با هم دارند که در ادامه بحثمان به آنها می‌پردازیم. در تفکیک ملک مشاع وجود حالت اشاعـه ضروری نیست و ملک با دارا بودن مالک واحد می‌تواند تفکیک شود؛ ولی در افراز داشتن حالت اشاعه، به معنیِ مالکیت بیش از یک فرد ضرورتاً باید وجود داشته باشد. در تفکیک توجه داشتن به میزانِ قدرالسهم مالکان در کل ۶ دانگ ضرورتی نداشته و پس از تفکیک ملک مشاع موقع تنظیم تقسیم‌نامه، رعایت کردن حقوق و سهم هر یک از مالکین مشاع مطرح می‌گردد که با توافق یکدیگر به کسری و زیادت یا صلح و هبه رفتار خواهد شد.

ولی در مقوله‌ی افراز رعایت سهم معادل حصۀ هر یک از مالکین مشاعی ضروری نیست و اگر این رعایت در ملک به دلایلی با توجه به تصرف شرکا یا دلیل دیگر میسور نبود، باید تعدیل صورت بپذیرد و قیمتِ میزان اضافی ملک، که در سهم شریک قرار دارد، تقویم و در صورت‌مجلس افراز منظور شود.